TŰZOLTÓSÁG RÁCKEVE

ÜDVÖZÖLJÜK RÁCKEVE VÁROS TŰZOLTÓSÁGÁNAK HONLAPJÁN! **************************************************** Támogatói számlaszám: 10103867-12515042-00000002

Híreink

 

karacsonyi_koszonto.jpg

 

 

 

Idén nálunk is járt a Mikulás!

 

img_3197.jpg

 

Toborzás!

A szakmai felső vezetés iránymutatása alapján lehetőség nyílik Önkéntes Tűzoltók foglalkoztatására a ráckevei Önkormányzati Tűzoltóságon.

Tűzoltóságunk fő célja a Műveleti területünkön élő 33 ezer állampolgár élet- és vagyonbiztonságának növelése és fenntartani a térség mentő-tűzvédelmét.

 Tűzoltóságunk költségvetését ebben az évben létszámleépítéssel kellett csökkentenünk, így nyílik most lehetőség önkéntesek bevonására.

Várjuk mindazok jelentkezését, akik tettre készek és úgy érzik, hogy azonosulni tudnak a ráckevei Tűzoltóság céljaival és önzetlenül segítenének a környező települések lakosainak.

                 Tudnivalók a jelentkezéssel kapcsolatosan!

 

 Alkalmasság:

 A jelentkezéshez feltétel a 18. életév betöltése, fizikai és egészségügyi alkalmasság.

 Büntetlen előélet.

 

 Követelmények:

 A jelentkezőnek vállalnia kell:

- 40 órás tűzoltó alaptanfolyam elvégzését.

- 24 órás szolgálatot a ráckevei Tűzoltóság laktanyájában a számára előre egyeztetett időpontban vagy otthon van ügyeletben, de ez esetben a riasztástól számított 6 percen belül beérkezik a laktanyába.

 - a napi rajparancsnok által kiosztott feladatok elvégzését.

 Előny: Érettségi bizonyítvány, C kategóriás jogosítvány, PAV I alkalmassági vizsgálat

Az egészségügyi alkalmassági vizsgálat és a tanfolyam díjának költségeit Tűzoltóságunk biztosítja.

További kérdés esetén.

 

Felvilágosítást ad:

Csordás József megbízott tűzoltóparancsnok

tel: 06-70-978-33-28

 

 

 

 

 

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ! GYEREKNAP A RÁCKEVEI TŰZOLTÓSÁGON!

 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az idei évben is megrendezi május 29-én, a nyitott szertárkapu elnevezésű gyereknapi rendezvényét. Ehhez a rendezvényhez az idei évben tűzoltóságunk is csatlakozik.
A nyílt nap során a gyermekek és családtagjaik részére tűzoltóságunk állománya bemutatja gépjárműfecskendőnket,védő ruházatunkat, különleges felszereléseinket és megismerhetik mindennapi munkánkat.
Mindenkit sok szeretettel várunk a ráckevei tűzoltóságon 2016. május 29-én vasárnap 10:00 és 16:00 óra között.

 

Tisztelettel:

Csordás József
megbízott tűzoltóparancsnok

 

 

Közgyűlés!

2016.április 08-án tartotuk tűzoltóságunk éves közgyűlését. A közgyülésen részt vettek a köztestület tagjai  és a meghívott vendégeink közül Sallai László tűzoltó százados az érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Ritter Zoltán tűzoltó őrnagy a szigetszentmiklósi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság Parancsnoka, Bodó Dávid tűzoltó százados szigetszentmiklós Hivatásos Tűzoltóparancsnokság Parancsnok-helyettese, Ispán Ignác a dömsödi Tűzoltó Egyesület elnöke valamint Szadai József Ráckeve Város Polgármestere. A közgyűlés napi rendi pontai között szerepelt a 2016. március 11.-én nyugdíjba vonult kollégánk Boros Sándor elbúcsúztatása is.

img_1303.jpg

img_1309.jpg

img_1310.jpg

 

img_1313.jpg

 

img_1314.jpg

 

img_1324.jpg

 

img_1318.jpg

 

 

Közbiztonsági nap Kiskunlacházán!


2016.április 07-én Kiskunlacházán a Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében, részt vettünk a mentősökkel és a rendőrökkel közösen a közbiztonság napon. 

img_1017.jpg

img_1018.jpg

 

img_1019.jpg

 

img_1020.jpg

img_1021.jpg

img_1023.jpg

img_1024.jpg

 

 

 


Gimisek Tűzoltóságunkon!

 

2016. április 01-én a ráckevei Ady Endre Gimnázium diákjai tűzoltóságunkon készültek fel a soron következő Katasztrófavédelmi versenyre. 

2016.04.01._001.jpg

2016.04.01._002.jpg

2016.04.01._003.jpg

2016.04.01._007.jpg

 

 

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS

 

az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére

 

 

 

Az enyhébb tavaszi időjárás bekövetkeztével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed

a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és tűzmegelőzés alapvető szabályaival.

 

A levegő védelméről szóló, 306/2010.(XII.23.) Korm. rendelet értelmében tilos a növényzet, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett, vagy kerti hulladék szabadtéri égetése kivéve, ha azt külön jogszabály – pl. növény egészségügyi okból hatósági engedély beszerzése mellett – megengedi. Avar és kerti hulladék égetését csak az adott település önkormányzata engedélyezheti rendeletében, de égetni ebben az esetben is csak a rendeletben meghatározott helyen, napokon és módon szabad. Külterületi ingatlanok esetében, amennyiben az égetést jogszabály megengedi, előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal (irányított égetés).

Továbbra is megengedett a kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett.

 

A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló, 54/204.(XII.5.)BM rendelet tartalmazza. A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének. A felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszélyt jelentő, vagy súlyos kárt okozó tüzek forrásává válhat.

 

A szabadtéri tűz kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól, a száraz és szeles időjárás elősegíti a tűz kialakulását, továbbterjedését. Erdőtűz-veszélyes időszakban országos szinten a vidékfejlesztési miniszter, területi szinten az erdészeti hatóság tűzgyújtási tilalmat rendelhet el, mely esetén az érintett területen akkor is tilos a tűzgyújtás – beleértve a kijelölt tűzrakó helyeket is – ha azt egyébként más jogszabály megengedi.

 

A jogszabályi tilalom ellenére, illetve jogszabálytól eltérő, vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység miatt az önkormányzat, a környezetvédelmi hatóság és a tűzvédelmi hatóság bírságot szabhat ki.

 

Tűzgyújtási tilalommal és erdőtüzekkel kapcsolatos további információkért keresse fel a katasztrófavédelem oldalait (http:/www.katasztrofavedelem.hu, http:/…..katasztrofavedelem.hu)., vagy a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság honlapját (www.erdotuz.hu). Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság tájékoztató kisfilmjei az alábbi linkeken tekinthetőek meg:

http:/www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_ video_index2&vid=39

http:/www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_ video_index2&vid=32

 

 


A ráckevei Önkormányzati Tűzoltóság személyi állománya Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet kíván minden kedves látogatónknak!

karacsonyi_kep.gif

 

 Megemlékezés


2015.november 17-én a ráckevei önkormányzati tűzoltóság állománya, a család és a barátok, halálának 10 éves évfordulóján megemlékeztünk Rumi József hősi halott bajtársunkról a "B"szolgálati csoport parancsnokáról. Már 10 éve, hogy szolgálat teljesítés közben itt hagytál minket, de szívünkben mindig élsz. Sosem felejtünk Kis bátya!

 megemlekezes_2.jpg

 

megemlekezes_3.jpg

 

megemlekezes_4.jpg

 

megemlekezes_5.jpg

TOBORZÁS!

A képviselő-testülethatározata, valamint a szakmai vezetés iránymutatása alapján lehetőség nyílik ÖNKÉNTES TŰZOLTÓK foglalkoztatására!

Önkormányzati Tűzoltóság Ráckeve létrehozásának fő célja a körzetében élő lakosok élet- és vagyonbiztonságának növelése, továbbá, hogy a térségben keletkezett káreseteknél lerövidüljön a tűzoltóság reakcióideje.

Mindannyiunk felelőssége, hogy mi is tegyünk valamit saját közüösségünkért!

Várjuk mindazok jelentkezését, akik tettre készek, úgy érzik, hogy azonosolni tudnak az Önkormányzati Tűzoltóság Ráckeve céljával, önzetlenül segítenek a térség lakosainak.

Tudnivalók a jelentkezéssel kapcsolatosan!

Alkalmasság: A jelentkezéshez feltétel a 18. életév betöltése, valamint a fizikai és egészségügyi alkalmasság. (Az orvosi vizsgálat költségeit a Tűzoltóság viseli.)

Szakmai felkészültség: A jelentkezőnek rendelkeznie kell minimum 6 hetes tűzoltó alapfokú képesítéssel.

Követelmények: Önkéntes tűzoltói szolgálatot teljesítőnek vállalnia kell, hogy a számára meghatározott időszakban:

- vagy a laktanyában teljesíti folyamatosan a szolgálatot;

- vagy otthon van készenlétben, de ez esetben a riasztásától számított 6 percen belül beérkezik a laktanyába.

Reméljük hamarosan tagjaink között üdvözölhetünk!

Jelentkezni lehet:

Kirchner István elnök:  06-70/331-2465

 

 

 

2015.05.02

Polgárőr nap Áporkán

Május 02-án a ráckevei tűzoltóság bemutatót tartott Áporkán a polgárőr napon. A bemutatón egy gápjármű tüzet kellett eloltani, majd a feszít-vágó berendezés használatát mutatták be a kollégák. A bemutatót a résztvevők érdeklődve nézték végig, ami jó hangulatú beszélgetés követett.

2015.05.02_aporka_polgaror_nap_002.jpg

2015.05.02_aporka_polgaror_nap_004.jpg

2015.05.02_aporka_polgaror_nap_006.jpg

2015.05.02_aporka_polgaror_nap_007.jpg

2015.05.02_aporka_polgaror_nap_018.jpg

2015.05.02_aporka_polgaror_nap_019.jpg

2015.05.02_aporka_polgaror_nap_026.jpg

 

 

2015.05.01.

Gimnazisták a laktanyánkban

 

Április 01-én az Ady Endre Gimnázium tanulói közül továbbképzésen vettek részt az Önkormányzati Tűzoltóság Ráckeve létesítményében. A srácok a 2015.04.09-én tartandó katasztrófavédelmi versenyre készültek fel. A gyakorlásnak köszönhetően a versenyen jó eredményt értek el, ezért csapatuk tovább jutott. Büszkék vagyunk, hogy a lelkes diákoknak segíthettünk az eredményes felkészülésben

Itt szeretném felhívni a középiskolák (és középiskolások) figyelmét, hogy laktanyánkban lehetőség van KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATRA!

 

gimisek_2015.04.01_001.jpg

gimisek_2015.04.01_004.jpg

gimisek_2015.04.01_005.jpg

gimisek_2015.04.01_006.jpg

gimisek_2015.04.01_008.jpg

 

 

 

2015. március 18.

Figyelem!

Az új OTSZ ((54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról)) hatályba lépett. A szabadtéri tűzgyújtás és tűzmegelőzés szabályai megváltoztak.

Belterületi ingatlanokat a következők szerint érinti:

"226.§ (1) Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábonálló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi ingatlanok használata során a keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos"

A megyei tűzoltósági főfelügyelő állásfoglalása szerint az önkormányzatok által kiadott, szabadtéri tüzelésre vonatkozó rendelet ebből a szempontból jogszabálynak tekinthető, ezért az e rendeletben meghatárotottak szerint el lehet égetni szabadtéren a beltéri ingatlanok használata során keletkzett hulladékot.

 

Külterületen a szabadtéri égetés engedély köteles, melynek szabályait az OTSZ 226-227. §-a részletesen tartalmazza.

 

 

2015. február 03.

Figyelem!

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel ismét tűzoltó bál lesz 2015. február 21-én Ráckevén az Ács Károly művelődési ház nagytermében.        Minden szórakozni vágyót szeretettel várunk.

Érdeklődni lehet:   Kirchner István (06-70/331-2465), vagy a tűzoltóság ügyeletén (06-24/518-665)

 

tuzolto_bal.jpg

 

 

 

 

 

 2014. december 18.

 

karacsonyi_udvozlet.jpg 

 

 

2014. november 17.

Hősi halottunkra emlékeztünk

November 17-én, halálának kilencedik évfordulóján megemlékeztünk Rumi József hősi halott bajtársunkról, a Ráckevei Tűzoltóság "B" szolgálati csoport néhai parancsnokáról. A baleset helyszínén felállított elékhelynél a család tagjai, tűzoltók, barátok helyezték el a megemléklezés virágait.

 

Bajtársunk emlékét kegyelettel megőrizzük.

                                                                      Kirchner István

                                                                              elnök

2014.11.17.megemlekezes_002.jpg

 

 

 

2014. november 07.

 Bemutató a lórévi óvodában

A délelőtti órákban az Önkormányzati Tűzoltóság Ráckeve munkatársai meghívásra bemutatót tartottak Lóréven az óvodásoknak. A gyerekeknek be lett mutatva a tűzoltó autó és annak felszerelései, valamint, hogy ezeket mire használják a tűzoltók A gyerekek érdeklődéssel hallgatták az előadást, majd legnagyobb örömükre "kipróbálhatták" a tűzoltó sugarat és a gépjárműfecskendőt.

 

lorevi_ovodasok.jpg

 lorevi_ovodasok_1.jpg

lorevi_ovodasok_2.jpg

lorevi_ovodasok_3.jpg

lorevi_ovodasok_4.jpg

lorevi_ovodasok_5.jpg

lorevi_ovodasok_6.jpg

lorevi_ovodasok_7.jpg

 

 

 

 

2014. november 05.

Óvodások látogatása a tűzoltóságon

 

A kiskunlacházi Búzavirág Óvodából érkezett a tűzoltóságra kisgyermekből álló csoport, akiket az Önkormányzati Tűzoltóság Ráckeve bentlévő szolgálata fogadott. A kicsiknek először a tűzoltó gépjárművet és a rajta lévő felszerelést mutatták meg a kollégák, majd a bemutató után közelről is megnézhették a felszereléseket. A látogatás során mindegyik óvodás felpróbálhatta a tűzoltó sisakot, valamint beülhetett a tűzoltó fecskendőkbe.

 2014.11.05k.k.lachaza_ovodasok_009.jpg

 2014.11.05k.k.lachaza_ovodasok_010.jpg

 2014.11.05k.k.lachaza_ovodasok_011.jpg

2014.11.05k.k.lachaza_ovodasok_012.jpg

2014.11.05k.k.lachaza_ovodasok_013.jpg

2014.11.05k.k.lachaza_ovodasok_014.jpg

2014.11.05k.k.lachaza_ovodasok_016.jpg

2014.11.05k.k.lachaza_ovodasok_017.jpg

 

 

  

2014. október 22.

Hasznos tanácsok téli időjárás esetén

 

Felkészülés otthonában egy estleges nagyobb havazás esetén

Tároljon otthonában egy hétre elegendő, és tartós élelmiszert (konzerv, kenyér, tej, liszt, só, stb.) az egész család számára.

Halmozzon fel tartalékokat vízből.

Legyen otthon a rendszeresen szedett gyógyszerekből szükséges mennyiség, kötszerek, ha csecsemő van a családban, több napra elegendő tápszer és pelenka.

Tartson otthonában üzemképes állapotban egy elemről működtethető rádiót és biztosítson hozzá tartalék elemeket.

Folyamatosan ellenőriztesse tüzelőberendezéseit és kéményét.

 

Autóval való közlekedés esetén

Csak jó műszaki állapotú és téli gumikkal felszerelt gépjárművel induljon útnak!

Indulás előtt tájékozódjon a várható időjárásról, az útviszonyokról (rádió, TV, internet)

Havas időszakban az autóban legyen: hólapát, vontatókötél, érdesítő anyag (homok, só), elemlámpa, tartalék üzemanyag.

Hosszú téli utazáshoz legyen az autóban: hólánc, meleg ruha, takaró, meleg ital, egy napi élelmiszer.

Útközben időben gondoskodjon üzemanyagról.

Lehetőség szerint nappali utazást szervezzen.

Nagy havazás előtt ne induljon el hosszú útra.

Intenzív havazás esetén a legközelebbi lakott településen helyezze el biztonságban járművét.

Legyen mindig segélyhívásra alkalmas eszköz, mely üzemképes, feltöltött állapotban van.

 

 

2014. október 16.

Felhívás tűzesetek megelőzésére!

Az elmúlt fűtési szezonokban sok tragédiát okozott a nem megfelelő állapotú tüzelő és fűtő berendezés, valamint égéstermék elvezető használata. Az esetek körülményeinek vizsgálata jellemzően a vonatkozó tűzvédelmi szabályok és az adott készülék kezelési és karbantartási útmutatójában foglaltak be nem tartására derített fényt. Nem megfelelő állapotú tüzelőberendezés használatából eredő károk és esetleges tragédiák megelőzése érdekében szükségesnek tartjuk, hogy néhány fontos szabályra felhívjuk a figyelmet:

Csak engedélyezett típusú és kifogástalan műszaki állapotú tüzelő és fűtő berendezés használható.

Minden esetben tartsák meg az adott készülékhez mellékelt kezelési és karbantartási útmutatóban foglalt előírásokat, javaslatokat.

A berendezés üzembe helyezése előtt azt szakemberrel felül kell vizsgáltatni és az estleges hibákat ki kell javíttatni.

A berendezés üzemelése során tapasztalt bármilyen rendellenesség estén azonnal akpcsolják ki a készüléket, szüntessék meg a tüzelést és forduljanak szakemberhez.

Az égéstermék elvezetők, kémények kifogástalan műszaki állapotáról szintén folyamatosan gondoskodni kell. Hibás kéményt, nem tömören összeillesztett füstcsövet ne használjon.

Az égéstermék elvezetőket (füstcsöveket) legalább egy helyen, de ha a hossza a másfél métert meghaladja, legalább1,5 méterenként nem éghető anyagból készült rögzítő bilinccsel az épületszerkezethez kell rögzíteni.

A kémények műszaki felülvizsgálatát mindenki saját jól felfogott érdekében végeztesse el.

Kisgyermeket ne hagyjanak felügyelet nélkül az üzemelő tüzelő berendezés közelében, azzal egy helyiségben.

Ha Ön vagy családja rosszullétre, émelygésre, fejfájásra, stb. panaszkodnak, azonnal szellőztessenek, menjenek szabadlevegőre, illetve forduljanak orvoshoz. Szén-mooxid mérgezés megelőzése érdekében javasoljuk a kereskedelemben néhány ezer forintért kapható érzékelő-, és jelzőkészülék beszerzését.

Ha tüzet észlelnek, haladéktalanul értesítsék a tűzoltóságot a 105-ös telefonszámon.

Késedelem nélküli tűzjelzés életeket menthet!

 

 

 

2014. szeptember 22.

Első helyezés az ÁSZOK fesztiválon

2014. szeptember 21-én az idén is megrendezésre került Ráckevén az ÁSZOK fesztivál (a vadászok, halászok, borászok, horgászok és egyéb ászok ünnepe), melynek keretében tűzoltóságunk is nevezett a halászlé főző versenyre. Örömmel jelenthetem, hogy az Egyed tesvéreknek köszönhetően (közülük is elsősorban Gábor szaktudása révén), elhoztuk az első díjat. (A testvéreknek ez úton is szeretnék köszönetet mondani) 

A jó időnek köszönhetően sokan látogattak ki a rendezvényre. A fínom ételek, a színes programok (és nem utolsó sorban az elfogyasztott italok) következtében a fesztivál kiváló hangulatban telt el.

 

aszok_2014_1.jpg

aszok_2014_2.jpg

aszok_2014_3.jpg

aszok_2014_4.jpg

aszok_2014_5.jpg

aszok_2014_6.jpg

aszok_2014_7.jpg

aszok_2014_8.jpg

aszok_2014_9.jpg

aszok_2014_10.jpg

 

 

 

2014. július 04.

Meghalt apa és fia

2014. június 28-án este szörnyű tragédia történt a dömsödi Őv csatornán Bankháza közelében. Apa és fia (az apa hátába kapaszkodva) át akarta úszni a kb. 10-15 méter széles csatornát. Másnap a tűzoltók csak a holtestüket találták meg a csatornában, mindketten vízbe fulladtak. (Úgy tudjuk, az apa ittas volt.)       

A fenti eseményre, és a közelgő kánikulára hivatkozva szeretném felhívni a figyelmet, hogy a fürdőzés felelőtlen és meggondolatlan viselkedéssel párosítva veszélyessé is válhat.

Néhány tanács:

Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral! Szeszes ital, vagy egyéb bódító hatású szer által befolyásolt állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől! Napozás után testét zuhanyozással, vagy más módon hűtse le, felhevült testtel soha ne menjen vízbe. A szív és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek. Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt (gumicsónak, gumimatrac) és azon lehetőleg ne aludjon el!

Felelős viselkedéssel elkerülhetjük a tragédiát!

 

 

2014. július 03.

Napközisek laktanyánkban

A Dömsöd-Apaj Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat napközisei a délelőtti órákban látogatást tettek laktanyánkban. A gyerekek legnagyobb örömükre kipróbálhatták a "locsolást" a gyorsbeavatkozó sugárral, valamint láthatták, hogyan működik a hidraulikus feszítő-vágó. Megnézhették a tűzoltó gépjárműfecskendőket, valamint "kipróbálhatták" az I-es szert. (Beültek a legénységi fülkébe, felpróbálták a sisakokat, megszemlélték a hang és fény megkülönböztető jelzést). A látogatás során alapvető tűzvédelmi alapismeretekre tehettek szert a tűzoltó kollégáknak köszönhetően.

 

napkozisek.jpg

napkozisek_1.jpg

napkozisek_2.jpg

napkozisek_3.jpg

napkozisek_4.jpg

napkozisek_5.jpg

napkozisek_6.jpg

 

 

 

2014.május 29.

Szünidőre történő felkészítés

Hétfőn, a délutáni órákban az Önkormányzati Tűzoltóság Ráckeve munkatársai tűzvédelmi felkészítésben részesítették a Szigetbecsei Általános Iskola tanulóit. A gyerekek figyelme fel lett hívva a nyári szünidő veszélyeire, illetve oktatást kaptak arról, hogy mit kell tenniük "baj" esetén és azt hogyan, és hova kell jelezniük. A gyerekek érdeklődéssel hallgatták az előadást, majd legnagyobb örömükre "kipróbálhatták" a tűzoltó gépjárműfecskendőt.

becsei_suli.jpg

becsei_suli_1.jpg

becsei_suli_2.jpg

becsei_suli_3.jpg

becsei_suli_4.jpg

becsei_suli_5.jpg

 

 

 

2014.április 30.

Rendvédelmi Bemutató Dömsödön

A Dömsödi Önkéntes Tűzoltó Egyesület a délelőtti órákban rendvédelmi bemutatót szervezett a régi malom előtti területre. A bemutatón az ÖTE-n kívül részt vett a rendőrség és a ráckevei tűzoltóság is. A bemutató keretében látni lehetett egy rendőrségi elfogást, egy gépjármű tüzének az oltását, majd roncsvágást. Az eseményeket végignéző gyerek sereg hangosan adott kifejezést teszésének. A bemutató után a gyerekek közelről megszemlélhették a rendőr és tűzoltó autókat. A bemutató sikere nagy mértékben a szervező, Dömsödi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek köszönhető.

dom.01.jpg

dom.02.jpg

dom.03.jpg

dom.04.jpg

dom.05.jpg

dom.06.jpg

dom.07.jpg

dom.08.jpg

dom.09.jpg

dom.10.jpg

dom.11.jpg

dom.12.jpg

 

 

 

2014.április 16.

Közös ellenőrző gyakorlat Dömsödön

Közös ellenőrző gyakorlaton vett részt a Szigetszentmiklós Hivatásos Tűzoltóság, az Önkormányzati Tűzoltóság Ráckeve és a Dömsödi Önkéntes Tűzoltó Egyesület a dömsödi művelődési házban. Mivel a létesítményben iskola is működik, a gyerekek legnagyobb örömére kiürítési gyakorlat is volt, így addig sem kellett tanulniuk, az udvaron játszhattak. A gyakorlatot a Szigetszentmiklós HTP szervezte Hegedűs Gábor tű. fhdgy. úr vezetésével, melynek célja az állomány tudásszintjének ellenőrzése, és az egységek közötti együttműködés gyakorlása volt. A résztvevők a gyakorlatot legjobb tudásuk szerint hajtották végre, melyet a helyszínen lévő ellenőrző elöljáró, Hajdú Imre tű. őrnagy úr megfelelőre értékelt.

domsod_kozos_001.jpg

domsod_kozos_002.jpg

domsod_kozos_003.jpg

domsod_kozos_004.jpg

domsod_kozos_005.jpg

domsod_kozos_006.jpg

domsod_kozos_007.jpg

domsod_kozos_008.jpg

domsod_kozos_009.jpg

domsod_kozos_010.jpg

domsod_kozos_011.jpg

 

 

 2014. március 31.

Szigetbecsei iskolások a laktanyában

Március 31-én a Szigetbecsei Általános Iskola tanulói közül (fiúk, lányok vegyesen) továbbképzésen vettek részt az Önkormányzati Tűzoltóság Ráckeve létesítményében a 2014. április 03-án tartandó katasztrofavédelmi versenyre való felkészülés érdekében. Az iskolások érdeklődve figyelték a tűzoltók elméleti oktatását, majd mindezt gyakorlatban is kipróbálták a tartalék szeren elhelyezett felszerelésekkel. A tanulók mint a szivacs szívták magukba az elméleti és gyakorlati tudást, aminek meg is lett az eredménye: a versenyen II. helyezést értek el, amihez ez úton is gratulálunk. Örülünk, hogy a lelkes diákoknak segíthettünk a versenyre való felékészülésben.

 becsei_iskolasok_01.jpg

 becsei_iskolasok_02.jpg

becsei_iskolasok_03.jpg

 becsei_iskolasok_04.jpg

becsei_iskolasok_05.jpg

becsei_iskolasok_06.jpg

becsei_iskolasok_07.jpg

 

 

 2014. március 25-26-27

Ellenőrző gyakorlat Kiskunlacházán

Kiskunlacházán, az Ezüstfenyő Idősek Otthonában tartott parancsnoki ellenőrző gyakorlatot az Önkormányzati Tűzoltóság Ráckeve. A feltételezés szerint a melegítő konyhában keletkezett tűz. A gyakorlaton részt vevő állománynak a tűzoltáson kívül az idős emberek kimenekítése is feladat volt, melyet a rajparancsnokok igyekeztek a rendelkezésére álló erők, eszközökkel segítségével megoldani. A gyakorlatot ellenőrző szakmai előljárók a gyakorlatokat megfelelőre minősítették. Az "A" csoport gyakorlatát egy beavatkozást igénylő esemény félbeszakította    (riasztást kaptak), ezért azt egy későbbi időpontban meg kellett ismételni.

ezustfenyo_01.jpg

ezustfenyo_02.jpg

 ezustfenyo_03.jpg

 ezustfenyo_04.jpg

 ezustfenyo_05.jpg

ezustfenyo_06.jpg

 

 

 

2014. március 20.

A szabadtéri tüzeléshez kapcsolódó szabályzók

Az elmúlt napok száraz időjárása következtében több megyében és a fővárosban tűzgyújtási tilalmat vezettek be.

A kialakult helyzettel kapcsolatban egyre szigorúbban veszik a vonatkozó szabályok betartását, ezért tájékoztató jelleggel közzé tesszük a szabadtéri tüzeléshez kapcsolódó szabályzókat, melyek a következők:

A termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény:

5. §(1) a földhasználó - ha e törvény másképp nem rendelkezik, választása szerint - köteles a termőföldet művelési ágának megfelelő terméssel hasznosítani, vagy termelés folytatása nélkül a talajvédelmi előírások betartása mellett a gyomnövények megtelepedését megakadáléyozni (hasznosítási kötelezettség)

A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről, és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény:

18. §(3) Az erdő és parlag tűz ellenivédelem - a tűzesetek megelőzése, a tűzoltás feltételeinek biztosítása - a tulajdonos, a kezelő, a használó feladata.

Országos Tűzvédelmi Szabályzat:

606. §(1) Az avar-, a tarló-, a nád-, és növényi hulladékégatés - amennyiben jogszabály e tevékenység végzését megengedi - alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek minősül.
(2) A tervezett - az (1) bekezdés szerinti tarló-, nád-, gyep-, - égetés helyét , időpontját és terjedelmét a megkezdés előtt legalább 24 órával az illetékes I. fokú tűzvédelmi hatóságnak be kell jelenteni.
(6) Az (1) bekezdés szerinti tarlóégetés csak úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Ennek érdekében:

  • a tarlót vagy az érintett szakaszokat a tarlóégetés megkezdése előtt legalább 3 méter szélességben körül kell szántani, és az adott területen az apró vadban okozható kár elkerülése érdekében vadriasztást kell végrehajtani, a fasorok, facsoportok védelmére a helyi adottságoknak megfelelő , de legalább 6 méteres védősávot kell szántással biztosítani,
  • tarlóégetés 15 ha-nál nagyobb területen szakaszosan végezhető, és csak az egyik szakasz felégetése után lehet a másik szakasz felégetéséhez hozzáfogni,
  • a tarlóégetés időtartamára tűzoltásra alkalmas kéziszerszámmal ellátott, megfelelő létszámú, kioktatott személy jelenlétéről kell gondoskodni, és legalább egy traktort ekével a helyszínen készenlétben kell tartani.

(7) Az (1) bekezdés szerinti égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni, izzást - vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal - meg kell szüntetni.

569.§

(1) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

(2) A szabadban a tüzet és az üzemeltetett tüzelöberendezést őrizetlenül hagyni nem lehet. Veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tűzet azonnal el kell oltani.

(3) Szabadban a tüzelés, a tüzelőberendezés használatának a helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg atűz eloltható.

570. §

(1) Égő dohányneműt, gyufát és egyéb gyujtóforrást tilos olyan helyre tenni, vagy ott eldobni, ahol az tüzet vagy robbanást okozhat.

 

 

 

Az OTB által kiadott plakát a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében:

plakat.jpg

 

 

2014. március 07.

Helyismereti gyakorlat, Búzaörlő Kft.

Dömsödön, a Búzaörlő Kft-nél tartott közös helyismereti gyakorlatot az Önkormányzati Túzoltóság Ráckeve és a Szigetszentmiklós Hivatásos Tűzoltópaarncsnokság. A gyakorlaton résztvett a Dömsödi Önkéntes Tűzoltó Egyesület is. A gyakorlat során a tűzoltó egységek megismerték a Kft. helyi viszonyait ("helyismeretet" szereztek), valamint az egymást érintő kérdéseket is átbeszélték.

buzaorlo_01.jpg

 

buzaorlo_02.jpg

buzaorlo_03.jpg

buzaorlo_04.jpg

buzaorlo_05.jpg

buzaorlo_06.jpg

 

 

 

2013. október 08-09-10

Elenőrző gyakorlat Ráckeve, FETI Kft.

 

Ráckevén, a FETI Kft-nél tartott parancsnoki ellenőrző gyakorlatot az Önkormányzati Tűzoltóság Ráckeve. A feltételezés szerint meggyulladt a csarnojban tárolt alapanyag, ami nagyrészt műanyagokból állt.  A feladatot az állomány a gyakorlat jellegének megfelelően hajtotta végre. Az Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség részéről Hajdú Imre tű. őrnagy úr ellenőrizte és megfelelőre minősítette a gyakorlatot.

 

feti_02.jpg

feti_03.jpg

feti_04.jpg

 feti_05.jpg

feti_06.jpg

 

 

 

2012.10.04.

 

Tűzoltási gyakorlat Szigetújfaluban

 

A Móra Ferenc Általános Iskolában tartott parancsnoki ellenőrző gyakorlatot a Ráckevei Önkormányzati Tűzoltóság. A feltételezés szerint az iskola tornatermében keletkezett a tűz, ahol ping-pong aszatalok és egyéb tornafelszerelések kaptak lángra. A tűzoltási gyakorlatot a ráckevei tűzoltók a Szigetújfalu ÖTE bevonásával sikeresen megoldották. Az Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség részéről Hajdu Imre tűzoltó őnagy úr volt a helyszínen, aki megfelelő minősítéssel értékelte a gyakorlatot. Az iskola tanulói nagy érdeklődéssel figyelték a gyakorlaton részt vevő tűzoltók munkáját.

 

 

 

szigetujfalu_2012.10.04._1.jpg

 

 

 

szigetujfalu_2012.10.04._2.jpg

 

 

 

szigetujfalu_2012.10.04._3.jpg

 

 

 

szigetujfalu_2012.10.04._4.jpg

 

 

 

2012.09.27.

 

Óvodások látogatása a tűzoltóságon

 

A kiskunlacházi Búzavirág Óvodából érkezett a tűzoltóságra mintegy 40 kisgyermekből álló csoport, akiket a Ráckevei Katasztrófavédelmi Iroda és az Önkormányzati Tűzoltóság közösen fogadott. A kicsiknek először a 3 x 3-as akcióterv keretében Hegedűs Gábor tű. fhdgy. tartott előadást a "Segítőink a bajban" témakörből, majd Ficsor Tibor parancsnok úr mutatta be számukra a űzoltó laktanyát és a gépjárműveinket. A látogatás során mindegyik óvodás kipróbálhatta a tűzoltó sugár használatát, valamint beülhetett a tűzoltó fecskendőkbe.

 

 

 

ovisok_2012.09.27._1.jpg

 

 

 

ovisok_2012.09.27._2.jpg

 

 

 

ovisok_2012.09.27._3.jpg

 

 

 

ovisok_2012.09.27._4.jpg

 

 

 

2012.09.19.

 

TŰZGYÚJTÁSI TILALOM FELOLDÁSA PEST MEGYÉBEN

 

A Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága 2012.09.19-i hatállyal feloldotta az általános tűzgyújtási tilalmat  a Pest megye területén lévő erdőkben, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belüli területre.

 

 

 

 

2012.08.23.

 

ORSZÁGOS TŰZGYÚJTÁSI TILALOM

 

 

 

 

 

Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési miniszter 2012. augusztus 22-étől átmeneti időre. Az utóbbi időben a rendkívüli meleg, és a hosszabb ideje tartó csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért az ország teljes területén lévő erdőkre, valamint az erdők határától számított kétszáz méteren belüli területre a vidékfejlesztési miniszter általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el. A tilalom kiterjed a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre, a közút és vasút menti fásításokra, valamint a parlag- és gazégetésre is. Felhívjuk a közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét, hogy az égő cigarettát ne dobják el, mert ez fokozott tűzveszéllyel jár. A kiszáradt árokparton, a vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek.

 

 

 

1194984866627151103flamme_nue_interdite_yve_01.svg.med.png

 

 

 

A tűzgyújtási tilalmat megszegők százezer forintig terjedő erdővédelmi bírsággal sújthatók.

 

Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

 

 

 

 

 

 

 

2012.03.09.

 

 

 

 

Közgyűlés

 

2012. március 9-én közgyűlést tartott a Ráckevei Önkéntes Tűzoltóság. A napirendi pontok között szerepelt a tűzoltóság 2011. évi szakmai munkájának bemutatása, az elmúlt év költségvetéséről készült zárszámadás, valamint a 2012. évi költségvetés előterjesztése. Ezen kívül a köztestület elfogadta az egyesület alapszabályának módosítását, valamint Ficsor Tibor Úr személyében megszavazta az új parancsnokot. Az egyesület tagjai ezután egy emléktárgy átadásával köszönték meg Vásárhelyi Zoltán parancsnok Úrnak az eddigi munkáját, és sok sikert kívántak az új beosztásához. A közgyűlésen a fenntartó Ráckeve Város Önkormányzata részéről Szadai József polgármester, a szakmai felügyeletet ellátó Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről Benkovics Zoltán pv. dandártábornok, Juhász Péter tűzoltó őrnagy, valamint Ivanics Dénes tűzoltó őrnagy urak vettek részt.

 

Hegedűs Gábor tű. fhdgy.

 

 

 

cimlap_kep.jpg

 

 

 

 

 

2011.06.07-09.

 

Begyakorló gyakorlat az új Termálkristály Hotelben

 

Helyismereti foglalkozást és begyakorló gyakorlatot tarottunk Ráckevén, a nemrégiben megnyílt 25 szobás Termálkristály Aqualand Hotelben. A feltételezés szerint a létesítmény gépészeti helyiségében technológiai hiba következtében tűz keletkezett. Az épület áramtalanítása után az egység megkezdte a tűz oltását, valamint elméletben a szálloda vendégeinek kimenekítését. A gyakorlatot a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzoltási Felügyelőségének  munkatársai ellenőrizték.

 

 

 

aqua_hotel_1..jpg

 

 

 

aqua_hotel_2..jpg

 

 

 

2011.04.29.

 

Tűzoltási és műszaki mentési gyakorlat Dömsödön

 

A XVII. Dömsödi Napok keretén belül tűzoltási és műszaki mentési bemutatóra került sor Dömsödön a régi malom épülete előtt. A bemutatón egy kigyulladt kisbusz oltását és vágó-feszítő eszközzel való szétvágását mutatták be a tűzoltók. A helyi óvodás és kisiskolás gyerekek nagy érdeklődéssel és figyelemmel fogadták az izgalmas bemutatót. Az eseményen részt vettek Gyergyócsomafalva, Dömsöd és Ráckeve tűzoltói.

 

 

 

2011_04_30_gyergyocsomafalva_011.jpg

 

 

 

2011_04_30_gyergyocsomafalva_020.jpg

 

2011.03.09-11.

 

Begyakorló gyakorlat a Savoyai Kastélyban

 

Idei első gyakorlatunkat a ráckevei Savoyai Kastélyszállóban tartottuk. Az egységek helyismereti foglalkozás keretében végigjárták az  épületet,  majd az egyik vendégszobában feltételezett tűz oltását végezték el.

 

 

 

img_0548.jpg

 

 

 

img_0563.jpg

 

 

 

2010.12.18.

 

Közbiztonsági díj 2010

 

Ráckeve Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Közbiztonsági Díj kitüntetésben részesítette Tóth Sándor kollégánkat. A díjat Szadai József polgármester úr adta át a Savoyai-kastélyban megrendezett karácsonyi koncert alkalmával.

 

Tóth Sándor 1958. október 17-én született Tatán. 1988. március 1.  óta tagja a Ráckevei Önkéntes Tűzoltóságnak. 1996 óta rajparancsnok. Munkáját magas színvonalon végzi, elöljáróival, beosztottjaival szemben kellő határozottságot és tiszteletet tanúsít. A szolgálatban nyugodt, fegyelmezett, a tűzoltási és kárelhárítási feladatokat legjobb tudása szerint hajtja végre. Humora és segítőkészsége miatt népszerű egyéniség kollégái körében. Fontosnak tartja a csapatszellemet, véleménye szerint a tűzoltó munkát csak egymásra figyelve, egymás iránti bizalommal lehet végezni.

 

 

 

img_0187.jpg

 

 

 

2010.09.25.

 

Lépcsőfutó verseny a SOTE épületében

 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen rendezte meg a 2010. évi Országos Tűzoltó Lépcsőfutó Versenyt. A katasztrófavédelem, a hivatásos önkormányzati és önkéntes, valamint létesítményi tűzoltóságok több, mint kétszáz versenyzője indult a versenyen. Tűzoltóságunkról két fő, Egyed Ákos és Joszkin László indult a kemény küzdelemben. Kategóriájukban a 7. helyen, abszolut kategóriában a 100. helyen teljesítették a 23 emelet teljes védőfelszerelésben, és légzőkészülékben való megmászását.

 

 

 

lepcsofutas_1.jpg

 

 

 

lepcsofutas_2..jpg

 

 

 

2010.09.22.

 

Megyei igazgatói látogatás tűzoltóságunkon

 

Bemutatkozó látogatásra érkezett hozzánk a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság augusztusban kinevezett igazgatója  Benkovics Zoltán pv. dandártábornok úr, igazgatóhelyettese Lakk József tű. alezredes úr, valamint az igazgatóság osztályvezetői. Az új vezetők köszöntötték az állománygyűlés résztvevőit, majd rövid bemutatkozás után ismertették elképzeléseiket a jövőt illetően, végül eredményes munkát kívántak tűzoltóinknak.

 

 

 

mki_igazgatoi_latogatas_005.jpg

 

 

 

2010.08.22.

 

Közös tűzoltási gyakorlat Dömsödön

 

A Dömsöd ÖTE meghívására tűzoltási és műszaki mentési gyakorlaton vettünk részt a dömsödi dunaparton. Elsőként a helyibéli tűzoltók értek a "káreset" helyszínére, majd a ráckevei, és  az Erdélyből érkezett gyergyócsomafalvi lánglovagok mutatták be tudásukat. Ezután egy közös ebéd elfogyasztása mellett Vásárhelyi Zoltán tűzoltóparancsnok úr értékelte a gyakorlatot.

 

 

 

hpim1767.jpg

 

 

 

2010.08.21.

 

Közbiztonsági, sport- és gyermeknap

 

A Sípos Ferenc sporttelepen tartott egész napos

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 79
Heti: 167
Havi: 735
Össz.: 116 784

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Főoldal / Híreink
TŰZOLTÓSÁG RÁCKEVE - © 2008 - 2018 - tuzoltosagrackeve.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »